Loading...
 Start Page

  +30 2610 453 093 / +30 2610 453 941   |              |  

Μάθετε τα πάντα για το Argon μέσα στα Διπλά Τζάμια
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 05 Αύγ 2020

Στο παρακάτω άρθο του Glass Expert μας, θα γνωρίσουμε ένα πολύ σημαντικό συστατικό που ενδείκνυται να εφαρμόζεται στα σύγχρονα διπλά τζάμια :

Το ARGON 

Μάθετε τα πάντα για το Argon. Γιατί τοποθετείται στα ενεργειακά και τι προσφέρει;


 
 
Τι είναι το Argon;
 Το argon είναι ένα αδρανές (ευγενές)   άχρωμο, άοσμο, άγευστο και μη τοξικό   αέριο το οποίο (συν)υπάρχει στην   ατμόσφαιρα κοντά στο 1%, μαζί με το     οξυγόνο και το άζωτο.
 
 Τι περιέχει ο αεροθάλαμος στα διπλά τζάμια;
 Τα καλά ποιοτικά Ενεργειακά κρύσταλλα (διπλά ή τριπλά) στα παράθυρα έχουν την ικανότητα να αντανακλούν τη θερμότητα απ’όπου κι αν προέρχεται, χειμώνα καλοκαίρι. Τα Ενεργειακά Διπλά κρύσταλλα δημιουργούν ένα κενό αεροθάλαμο ενώ τα τριπλά δύο κενούς αεροθαλάμους.
Πολλοί νομίζουν ότι μέσα στον αεροθάλαμο έχει ατμοσφαιρικό αέρα ενώ άλλοι οτι υπάρχει κενό αέρος (ότι έχει αφαιρεθεί ο αέρας).
Τα απλά διπλά κρύσταλλα όντως είχαν και έχουν ατμοσφαιρικό αέρα.
Αυτό όμως δεν πρέπει να ισχύει και στα ενεργειακά.

 

Ποιά τα οφέλη του αερίου ARGON στα Ενεργειακά Διπλά Κρύσταλλα;

To Argon, εκτός από μη τοξικό, άχρωμο και άοσμο, είναι κυρίως βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα κι έτσι, χωρίς να αλλοιώνει τη οπτική, μπορεί να προσφέρει καλύτερη μονωτική απόδοση στον υαλοπίνακα. Ειδικό μηχάνημα αντικαθιστά τον ατμοσφαιρικό αέρα με Argon, και έτσι το διπλό ενεργειακό κρύσταλλο έχει maximum απόδοση. Mελέτες, ευρωπαϊκών ινστιτούτων έχουν δείξει ότι η πλήρωση με argon αντί του αέρα μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των παραθύρων μέχρι και 30%.

 

Πως λειτουργεί το ARGON;

Η Μεταφορά θερμότητας μέσω ενός αερίου είναι συνάρτηση:

– Του ιξώδους (η αντίσταση που παρουσιάζουν κατά τη ροή τους), και

– Της ειδικής θερμότητας (θερμοχωρητικότητα ανά μονάδα μάζας).

Μονοατομικά αέρια όπως το αργό , κρυπτόν και ξένον χρησιμοποιούνται συχνά επειδή δεν μεταφέρουν τη θερμότητα δια μέσω της ροής μέσα στον αεροθάλαμο ενός διπλού υαλοπίνακα, και εν συναρτήσει με την χαμηλή χωρητικότητα θερμότητας (σε σχέση με τα πολυ-ατομικά αέρια) προσφέρουν στους υαλοπίνακες όπως λέμε χαμηλότερο Ug-value. 

 

Μύθοι για το αέριο Argon.


Κατασκευαστές υαλοπινάκων που δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να εισάγουν το αέριο στον αεροθάλαμο ενός μονωτικού υαλοπίνακα, δημιούργησαν μερικούς… μύθους για το argon που όχι μόνο δεν ισχύουν αλλά και το αδικούν κατάφωρα !!!

 

 •  To αέριο Argon εξατμίζεται (ή χαλάει).  
   
  Δεν θα ήταν ποτέ δυνατό το αέριο να εξατμιστεί μέσα από ένα πολύ καλά σφραγισμένο αεροθάλαμο όπως είναι αυτός του διπλού υαλοπίνακα.  
  Για να συμβεί αυτό πραγματικά, θα πρέπει η περιμετρική μόνωση του υαλοπίνακα να έχει υποστεί φθορά, οπότε και ο υαλοπίνακας θα ξεκινήσει να κάνει υδρατμούς και να θολώνει στο εσωτερικό του.
  Αυτό συμβαίνει μόνο με την Ζεστή Σφράγιση του διπλού υαλοπίνακα.

  Η μέθοδος ζέστης σφράγισης δεν ενδείκνυται σε θερμά κλίματα όπως της Νοτίου Ευρώπης και κατ’επεκταση και της Ελλάδας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επαναρευστοποιησουν την θερμή κόλλα και επομένως να δημιουργηθούν οπές από τις οποίες διαφεύγει το Argon & εισχωρεί η γνωστή υγρασία που καταστρέφει το διπλό γυαλί.

  Η λύση για την αποτροπή των παραπάνω, είναι η Διπλή Σφράγιση με ΨΥΧΡΗ ΘΕΙΟΚΟΛΛΑ, πρόσμιξης δυο συστατικών (9:1) η οποία πολυμερίζεται και είναι αδύνατο να ρευστοποιηθεί στο μέλλον για κανέναν λόγο.

  Για τον λόγο αυτό θα ακούσετε στον ανταγωνισμό «κακά λόγια» για το αέριο , κάντε τις 2απλές ερωτήσεις  :

  Εσείς κολλάτε με ΨΥΧΡΗ ΚΟΛΛΑ ;  
  Δίνετε πιστοποίηση για ΨΥΧΡΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ & ΠΛΗΡΩΣΗ ΑΕΡΙΟΥ ;

  Τα συμπεράσματα δικά σας. 
   

 •  To αέριο Argon δεν προσφέρει τίποτα.  
   
  Η ύπαρξη του αερίου argon στο εσωτερικό του υαλοπίνακα εφαρμόζεται στην βόρεια Ευρώπη συστηματικά πολλές δεκαετίες πριν το «ανακαλύψουμε» εμείς. Στη βόρεια Αμερική επίσης, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες είναι απαραίτητο να έχουν argon για να πάρουν την πιστοποίηση Energy Star. 
   

 •  To αέριο Argon δεν είναι μονωτικό.  
   
  Το αργό ανήκει στα βαρέα ευγενή αέρια και θεωρείται ως χημικά αδρανές και ανίκανο να σχηματίσει ενώσεις. Έχει θερμική αγωγιμότητα 67% χαμηλότερη από αυτή του αέρα. Επειδή είναι βαρύτερο από τον ατμ.αέρα, καταστέλλει την κίνηση του αερίου εσωτερικά του αεροθαλάμου γιαυτό όταν υφίσταται μέσα σε έναν αεροθάλαμο διπλού υαλοπίνακα δεν μεταφέρει τη θερμότητα από τον ένα υαλοπίνακα στον άλλον. Αυτό ενισχύει τις μονωτικές ιδιότητες του υαλοπίνακα. 
    

 •  To αέριο Argon είναι ακριβό.
   
  Το αργό έχει πολύ χαμηλό κόστος αναλογικά με την ποσότητα που υπάρχει μέσα σε ένα διπλό υαλοπίνακα & σαν ποσοστό της συνολικής τιμής / τετραγωνικό μέτρο, δεν ξεπερνά το 5%.
   

 •  To αέριο Argon δεν λειτουργεί το καλοκαίρι (;).   
   
  Η αλήθεια είναι ότι σε περιόδους που έχει αυξημένη θερμοκρασία, επιταχύνεται η κίνηση του, αλλά ακόμα και τότε και σε καμία περίπτωση το αργόν δεν συμπεριφέρεται όπως ο ατμοσφαιρικός αέρας.
   

 • Η ανίχνευση του Argon μέσα σε έναν υαλοπίνακα  δεν είναι τεχνικά δυνατή.  
   
  Όμως αν ένα διπλό κρύσταλλο υπάρχει περίπτωση να έχει, διαγώνια υπάρχουν εμφανείς βαλβίδες εισαγωγής-εξαγωγής αερίου.
   

 • Σε κάθε περίπτωση η πληρέστερη ενημέρωση, η συζήτηση με εξειδικευμένο άτομο (τζαμά στην ειδικότητα) & η πιστοποίηση CE, είναι οι μόνοι τρόποι να είστε σίγουροι για το προϊόν που αγοράζετε.


Άρθρο :

Γαρουφαλής Π. Ευθύμης

* Οικονομολόγος, BSc Οικονομικές Επιστήμες
Πανεπιστήμιο Πατρών

* Υπεύθυνος Εξαγωγών "Garoufalis Glass"

* Εξειδίκευση σε Θέματα Ενεργειακών Διπλών Τζαμιών

* Εξειδίκευση σε μελέτες αποδόσεων Θερμομόνωσης/Ηχομείωσης μέσω Υαλοπινάκων.

Email
info@garoufalisglass.gr

Τηλέφωνο
2610 453 093 / 2610 453 941

Viber
+30 6940 504 123

FOLLOW US

        

© Copyright 2020 - 2023 Garoufalis Glass - Τζάμια Κρύσταλλα Καθρέπτες